Eindelijk nog eens mooi weer!


Vandaag was het eindelijk nog eens mooi weer en daar zijn niet alleen de bijen blij mee, maar de imkers zaten hier ook met spanning op te wachten.

De laatste elf dagen zat ik, net zoals vele andere imkers, met een dilemma: controle van de volkjes moet eigenlijk wekelijks. Je moet immers nakijken:

  • hoe het zit met de voedselvoorraad
  • hoe het zit met de eierleg en het broed
  • of het volk voldoende goed uitbreid / waswafels al uitgebouwd zijn
  • of het volk nog niet in zwermstemming is

Als alles volgens de boekjes ging qua temperaturen en dracht, dan zou ik ze wekelijks twee ramen moeten bijgeven en was het onderhand tijd om de tweede romp op te zetten. Maar de temperaturen waren 10 dagen te laag om de kast te openen, die plotse temperatuurdrop van 35°C in de kast naar minder dan 10°C zou werkelijk nefast zijn voor het broed. Ook een romp opzetten, zelfs als ze de plaats echt nodig hadden, was geen optie want dan moeten ze een veel groter volume warm houden in deze koude temperaturen. Maar ik had dus geen keus. Geen idee dus:

  • hoe het zit met de voedselvoorraad: er komt niks binnen maar ze verbruiken wel voedsel natuurlijk. Leiden ze straks honger en gaan ze dood?
  • of het volkje nog goed vooruit gaat in aantal en bouwdrift
  • of ze nog ruimte genoeg hebben
  • of er niet toch al zwermcellen belegd zijn en mijn koningin straks vertrekt met de helft van het volk en ik met een halflege kast achterblijf met een nog onbevruchte koningin.

Maar vandaag kon ik dan eindelijk de kasten openen, wat een heerlijk lenteweertje!

Het volkje dat op elf ramen zat, gaat redelijk goed verder vooruit, maar de voedselvoorraad is serieus geslonken. Dat wordt de volgende dagen serieus aanporren om die voorraden weer te vullen! Ook de eierleg lijkt me toch wat gehaperd te hebben. Maar volgens mij waren ze toch klaar voor een tweede romp, zeker als we de temperaturen voor de komende week bekijken. De voedselramen heb ik beneden gelaten, samen met het gesloten broed en de laatst uitgebouwde ramen. Het open broed verhuist naar boven, samen met enkele verse waswafels, een darrenraam. Beide bakken krijgen enkele vulblokken om de overgang naar de dubbel zo grote kastruimte wat te verzachten.

Het volkje dat nog op tien ramen zat, doet het ook nog redelijk goed. Ze hebben minder vooruitgang geboekt dan het andere, maar ze hebben wel nog een pak meer voedsel in de opslag. Dit volkje kreeg nog één nieuwe waswafel om uit te bouwen. Ik hoop het binnen een vijftal dagen ook op twee rompen te kunnen zetten.

Maarten die op bezoek was vandaag, trok ook een imkerpakje aan en keek met belangstelling toe hoe het er binnen in zo’n kast aan toe ging. En dat vindt deze imker ook reuzefijn.

WP_20160501_18_43_58_Raw