Iedereen helpt


Iedereen helpt mee, jij toch ook?

Bijvriendelijke bloemen, planten, struiken en bomen in je tuin

Maak van je tuin een bijenrestaurant!  Een goed bijenrestaurant heeft verschillende dimensies: bijen vinden er van de vroege lente tot in begin van de herfst verschillende voedselbronnen, van vlak bij de bodem over struiken tot in de bomen. Dit zijn echte aanraders (foto’s vind je onderaan):

  • Voorjaarsbollen, zoals krokussen, sneeuwklokjes en blauwe druifjes planten in de herfst. Perfect op zonnige plekjes, onder een bladverliezende boom of aan de gazonrand, zelfs in een pot op het terras.
  • Laat je moestuin bloeien: ajuin, pompoen, courgette, meloen, brocolli, aardpeer, rucola,… Net zoals je kruidentuin: laat rozemarijn, munt, look, tijm, salie, bieslook, venkel, basilicum,… in bloei komen.
  • In de siertuin voorzien asters, anemonen, geraniums, echinacea, ijzerhard, guldenroede, margriet, kogeldistel veel bestuivers van voedsel. Zorg voor een gespreide bloei van lente over zomer tot in het najaar.
  • Beperk de hoeveelheid gazon (daar is toch alleen maar werk aan!) en ga voor een bloemenweide of bloemenakker (verschillende mengsels verkrijgbaar), rode en witte klaver in het gazon, en ook paardenbloem, klaproos, bernagie, koolzaad, kaasjeskruid, goudsbloem, mosterd, phacelia, wilde reseda, ereprijslavendel, ijzerhard, zonnebloem, paarse dovenetel, , Sint-Janskruid… kunnen een mooi plaatsje in je tuin krijgen.
  • Een bloeiende boom is een enorm grote voedselbron voor de bijen. Zet er enkele die aangepast zijn aan de grootte van je tuin, zoals bv.linde, (veld)esdoorn en tamme kastanje, robinia (acacia), alsook valse christusdoornlampionboom, de honingboom en de bijenboom.
  • Als erfafscheiding of structuurelement: alle wilgensoorten (enorm belangrijk voor de bijen in het vroege voorjaar!), spork, hazelaar, kamperfoelie, hulst, liguster, brem, laurierkers, meidoorn, sleedoornvuurdoorn(gele) kornoelje, gelderse roos, spork, vlier, hulst, lijsterbes, hondsroos,…
  • Klimplanten zoals klimop (maar niet scheren voor eind oktober), klimhortensia, wingerd, winterjasmijn, clematis, druif,
  • Fruit, zoals framboos, aalbes, zwarte bes, braambes, stekelbes, aardbei, kers, pruim, appel, peer, mispel,…

Meer info en ideeën vind je op de site van ‘de Week van de Bij’ (of voor de (semi-)professionele tuiniers: een zeer uitgebreide lijst vind je hier). En neem ook een kijkje in onze eigen webshop: af en toe hebben we ook plant- en zaaigoed aan uiterst voordelige prijzen te koop. Of woon je in de nabije omgeving: neem contact met ons op, misschien kunnen we samen iets uitwerken?

Bestrijdingsmiddelen

Zonder is natuurlijk altijd gezonder, maar wil je dan toch sproeien, doe het dan zeker nooit op bloeiende planten en liefst bij valavond, dan beperk je de schade aan bijen en andere bestuivers. Volg strikt de gebruiksaanwijzingen en gebruik echt nooit meer dan de voorgeschreven dosis. Zo vermijden we samen deze taferelen:

Steun imkers die bijvriendelijke initiatieven nemen

Imkers die duurzaam bezig zijn, zorgen niet alleen voor hun bijtjes, maar ze investeren in het verbeteren van wat wij de “bijenweide” noemen: het gebied waar de bijen hun voedsel halen. Bij de Kleine Steen is ook dit in ieder geval één van de taken die bij de onze imkerij thuishoort. Koop je bij een imker die inspanningen voor zijn of haar omgeving doet, dan help je niet alleen de imker voor de honingbijen te zorgen, maar zorg je meteen ook mee voor alle bijensoorten en andere bestuivende insecten in de natuur.

bijvriendelijke planten