Klaar voor de winter?


De herfst is begonnen, de laatste mooie dagen zijn aangebroken en de laatste bloemen bloeien. De bijtjes zijn dit weekend nog druk aan de slag, blijkbaar is er nog wel iets te halen in de buurt. Ook de jonge bijen komen zich nog wat invliegen en alle bijen profiteren nog van de laatste gelegenheden om zich te ontlasten. Check dit filmpje maar, alle 4 de kasten zijn mooi actief:

De laatste kastcontrole dateert alweer van meer dan een week geleden. Maar zijn de bijen (die problemen ondervonden met de frauduleuze raten) winterklaar? Het is twijfelachtig, maar niet onmogelijk: ze zitten nu op twee bakken en de bovenste bak zag er wel prima uit: de raten allemaal uitgebouwd en mooi gevuld, maar de onderste bak, die was echt nog niet in orde. Het is moeilijk te zeggen of ze voldoende hebben om de winter door te komen, maar nu is er niks meer aan te doen: de kasten blijven netjes dicht om de temperatuur in het nest niet te verlagen en de bijtjes hebben alle spleten en kieren ook netjes gepropoliseerd en dat werk willen we ook niet verloren laten gaan.

Dus De Kleine Steen gaat langzaam in winterrust. De bijtjes zijn op zichzelf aangewezen en gaan zich concentreren op het overleven van de komende drachtloze periode. En de imker: die smeedt weer nieuwe plannen (tuinaanleg en zo), die gaat nieuwe materiaal in orde brengen en een pakje boeken lezen enz. En af en toe nog eens wat nippen van de zomerse honing natuurlijk.

wp_20161016_13_32_00_pro-2

Evaluatie van dit eerste seizoen: De doelstelling was twee volkjes goed te doen uitgroeien (dat is door de probleemraten maar half gelukt, maar ze leven nog en zijn niet gaan zwermen!), wat honing oogsten (dat is gelukt en ze valt in de smaak!) en uitbreiden naar 4 volken (dat is gelukt, maar enkel door aankoop, want afleggers kon ik van mijn zwakke volkjes niet maken). En als kers op de taart: koninginnenteelt gedaan. En onderwijl ook een pak meer geleerd dan verwacht! Dus ja, het imkerjaar is geslaagd en we kijken uit naar volgend jaar. We gaan de winter in met 4 volken, en nu is het afwachten hoeveel er overblijven als de winter voorbij is. Uit de winter komen met alle volken, zou geweldig zijn, maar niet realistisch. We zijn hoopvol en benieuwd!

10209568757529624