Het moment van de waarheid


Door het plexiglas zag ik gisterenmorgen enkele bultjes op de bovenste (zichtbare) cellen. Dat beeld bleef in mijn hoofd hangen en ik begon te denken aan bultbroed: dat is wanneer er (enkel nog) darren worden geboren (bv omdat de koningin schade heeft opgelopen). Dat zou het einde van mijn volkje betekenen.

Vandaag dus met een klein hartje aan de kastinspectie begonnen. En inderdaad op vele ramen zag ik die bultjes terug. Maar ik zag ook pakken eitjes en een mooi broednest. Ook qua stuifmeel en honing is er een goede voorraad aanwezig. Voorlopig denk ik dus niet dat er een probleem is. Ik gok er op dat het gewoon om een aantal darrencellen gaat. Ze hebben immers nog geen bouwraam gekregen, dus als ze darren willen, dan moeten ze een werkstercel ombouwen tot darrencel, dus wat dikker uitbouwen (want een dar is groter). [edit: Om helemaal zeker te zijn, toch even een mailtje gestuurd aan de ervaren en behulpzame imker van wie ik de volkjes kocht en die kon het goede nieuws bevestigen.]

Vandaag geen filmpje, maar wel enkele foto’s:

Dit was waar ik me wat zorgen over maakte: heel wat gewone werkstercellen zijn verder opgetrokken tot darrencellen. Bij de controle was gelukkig duidelijk dat er met de andere cellen niks aan de hand was.

Dit is wel een heel dikke darrencel in het midden of zou het een speeldop zijn? Ze zag er me te glad uit voor een speeldop of zwermcel, en ook de locatie was niet logisch, maar voor de zekerheid heb ik ze maar verwijderd.

Hier zie je enkele bijen geboren worden. Ze zijn druk bezig het dekseltje weg te knagen, en dan komen ze uit de cel en beginnen te werken. Je ziet duidelijk ook wat cellen met (geel) stuifmeel.

Dit is Lies, de Kreverhille-koningin van mijn dochter, om wie ik wat bezorgd was. Je ziet ze mooi omringd door haar hofstaat, die haar constant verzorgen en voeden en haar feromomen als eerste verspreiden onder het volk. Maar wat is dat met haar vleugel?

En dit is Milly, de koning (F1) van mijn zoontje. Dit volkje lijkt het toch iets beter te doen dan het andere.