Biotechnische varroabestrijding 1


Vrijdagavond: studieavond van De Vlijtige Bie (maar ik kreeg voor dezelfde avond ook een uitnodiging van de Laarnse Imkersbond voor een vorming over bevruchting, ook interessant, maar ik hoop de gemiste info op te pikken in de praktische cursus moerteelt die eraan zit te komen). In Gijzegem ging het dus over “Biotechnische Varroabestrijding”. Kort gezegd: een manier om te imkeren, waarbij je die vermaledijde varroa optimaal kan bestrijden.

WP_20160422_22_02_51_Raw

Roger, van wie ik de volkjes kocht, is hier dé man om dit uit te leggen. Het stukje hieronder is eerder voor imkers, want het wordt nogal technisch. De methode is gebaseerd op de rotatiemethode van Celle (zie hier) en maakt gebruikt van een tussenaflegger (zie hier). Uitgangspunt is een kast van drie rompen simplex of Duits Normaal met koningin op broedbeperking.

 1. 10 à 12 dagen voor 2.: darrenraat snijden. Dit doe je eigenlijk sowieso elke week als varrobestrijding: de mijten hebben immers een voorkeur voor darrenbroed en die vele darren heeft een imker toch niet nodig, dus we verwijderen dit gesloten darrenbroed met de inzittende mijten uit het bouwraam.
 2. Tussenaflegger maken (rond 20 juni): d.w.z. honigzolder (bovenste romp) en broedbak (middelste romp) worden omgewisseld en ertussen komt een separator met vliegopening. De koningin komt in dit geval (i.t.t. de gewone tussenaflegger) in de onderste (broedloze) bak met koninginnerooster erboven, samen met het nieuw opgebouwde (nog open) darrenraat. In de honingzolder (nu 2de romp) worden bijen van 3 à 4 broedramen (uit de bovenste bak) geborsteld (anders zitten er te veel bijen in de bovente romp als daar al het broed uitkomt).
 3. 3 tot 7 dagen later: de onderste romp behandelen met oxaalzuur (5ml oplossing per raam), alle mijten zitten immers op de bijen, want er is geen gesloten broed. Tijdelijk wegnemen honingzolder!
 4. 8 dagen na 2.: Alle redcellen in de bovenste romp (=broedaflegger) breken, darrencellen kwetsen en een nieuwe (bevruchte)  koningin invoeren met arrestkooitje.
 5. 16 dagen na 2: Koningin bevrijden in bovenste romp. Darrenraam in onderste romp wegnemen en vervangen door vulblok.
 6. 21 à 22 dagen naar 2.: Bovenste romp behandelen met oxaalzuur (5ml oplossing per raam): nu is daar immers al het broed uitgelopen en zitten alle mijten op de bijen (ipv in broed).
 7. 30 à 31 dagen na 2.: Broed jonge koningin is aan het sluiten en we zijn bijna aan het einde van de methode. De varroa is optimaal bestreden en het volk kan varroa-arm ingewinterd worden.
  We maken een vijframer (dat als reservevolk de winter in zal gaan) met de oude (of desgewenst de jonge) koningin.
  De rest van de rompen wordt opnieuw verenigd en als je een bijenuitlaat plaatst, kan je de dag nadien honing slingeren en daarna inwinteren.

Handige kalender nodig bij deze methode? Die kan je hier downloaden op de site van Imkersgilde De Vlijtige Bie.


Een gedachte over “Biotechnische varroabestrijding

Reacties zijn gesloten.