Herfstige bijen


wp_20160923_17_38_50_pro

Goed nieuws: de twee koninginnenwissels, die ik een week of 5 geleden deed, zijn gelukt! Het volkje in de steekduivelkast was al een pak vriendelijker en er was in beide kasten ook broed te vinden, wat dus betekent dat er een koningin aanwezig is. Oef, ze hebben ze dus aanvaard! Ik opende de kasten eigenlijk voor een korte inspectie om hun wintervoorraad te checken, die trouwens goed was, en dit nieuws was dus mooi meegenomen.

wp_20160923_17_49_16_pro

De kasten die nog aan het herstellen zijn van de waswafelproblemen, zijn helaas nog niet winterklaar. Ik heb ze een tijd suikerwater 1:1 gevoerd en dan 2:1 maar ze hebben nog niet alles uitgebouwd en nog niet alle voer is verzegeld. In en buiten de kast gaat het er ijverig aan toe, dat is leuk, maar dat is niet per se zo goed, want de bijen van nu zijn winterbijen en als ze zo hard werken halen ze het einde van de winter niet of sterven ze al in het begin van het voorjaar. Afwachten maar!