Inwinteren


Beetje laat al op het jaar, maar het is nu echt wel tijd om in te winteren. Aangezien we de honing hebben afgenomen, moeten we ze ook iets teruggeven en dat is: suikerwater (3 kg suiker + 2 liter water). De verzwakte volkjes kregen al een paar keer een oplossing 1:1 om ze op krachten te brengen en te prikkelen, maar de oplossing 3:2 is de juiste om ze in te winteren. Een goed, sterk volk moet zo’n 12 tot 15 kg suiker in de kast hebben. Elke kilogram honing die je niet hebt afgenomen, breng je natuurlijk in mindering. Je mag er dan vanuit gaan dat één vol raam zo’n 2 kg bevat.

We gebruiken speciale voederbakjes zodat de bijen niet verdrinken in het kleverige goedje.

WP_20160905_20_40_57_Raw

Van de twee volken die ik onlangs aanschafte, is niks geslingerd, maar hoeveel voer ze precies zitten hebben, weet ik eigenlijk ook niet, want ik wil ze nu gerust laten nadat de moerwissel. Ik ga ze wel een beetje suikeroplossing geven, maar zeker niet te veel. In principe zouden ze de winter moeten kunnen doorkomen op wat ze zelf verzameld hebben.

Bij de twee verzwakte volkjes is het dan weer moeilijk, want die moeten nog wat verder bouwen, die zitten door de problemen eigenlijk achter tgov het seizoen. Ook zijn ze niet zo groot dat ze 15kg suiker nodig hebben. Wat mij betreft mag het nog een mooie nazomer worden en spreid ik het inwinteren nog wat verder over de maand september. Zo lang de temperaturen hoog genoeg blijven, kan ik ook nog geregeld de kasten in duiken om te kijken hoe het met ze gaat en mijn inwinterplan daarop bij te sturen. Ze zijn in ieder geval nog goed actief: ze komen nog volop met stuifmeel (o.a. van de balsemien en de guldenroede) en nectar binnen. Fijn om te zien! Ik zou eigenlijk nog eens een fotootje moeten nemen om online te zetten…