Zou het deze keer gelukt zijn met de koningin?


Ja, vandaag de laatse “les” moerteelt. Ronny was gisteren alle ERK’s in Kreverhille gaan halen en vandaag dan het finale oordeel: gaan we met nul, één of twee bevruchte koninginnen naar huis? Ik in ieder geval met maximum één want ik had maar één ERK op Kreverhille aangezien het andere mislukt was, remember?

Zat het slechte weer er voor iets tussen? Van de 31 ERK’s waren er helaas maar 16 geslaagd. En dit is het stickertje op mijn ERK:

WP_20160701_18_52_23_Raw

Moerloos dus. Ze hadden het raam wel goed uitgebouwd, ze waren gaan stuifmeel halen, dus ze zagen het helemaal zitten. Helaas was de queen “missing in action”: ze is niet teruggekeerd van haar bruidsvlucht… Uitgeregend? Opgegeten door een vogel? De weg niet teruggevonden? Wie zal het zeggen?

Maar geen tijd om te treuren: het was les en dus moesten we ook nog iets leren, nl. hoe voeren we de koningin nu in een moerloos volkje bij ons thuis? Eigenlijk vrij simpel: Je legt het ERK met één kant open bovenin de kast op een krant met enkele kleine gaatjes ingeprikt. De (liefst naar verse drukinkt geurende) krant zorgt voor een maskerende geur en tegen dat de bijen de krant hebben weggeknabbeld, ruiken ze allemaal hetzelfde en verwelkomen ze hun nieuwe koningin normaal gezien met open armen. Daarna 14 dagen niet aankomen.

WP_20160701_19_46_30_Raw

WP_20160701_19_46_32_Raw

Er was ook nog een leuke verrassing van onze lesgevers: iedereen ging toch naar huis met minstens één bevruchte koningin. Ze hadden er nog een paar extra meegebracht die op hun standen bevrucht waren. Dus kreeg ik er eentje mee van René in een invoerkooitje. Dat had ik echt niet meer verwacht! Superblij ben ik dus 🙂

WP_20160701_21_29_57_Raw

Morgen mag wit nummer 80 dus in mijn tussenaflegger!

En zo is de lessenreeks moerteelt afgelopen. Het was een erg fijne ervaring: veel bijgeleerd, interessante mensen ontmoet en me echt geamuseerd. Bedankt Maarten, René en Ronny! Jullie hebben het super gedaan, proficiat met dit initiatief!