Tussenaflegger en nieuwe vraagtekens


Naschrift: De hieronder geschetste vaststellingen zijn atypsich en te kaderen in het licht van de problemen met de waswafels (zie: http://www.dekleinesteen.be/dekleinesteen/2016/07/24/het-gaat-slecht-maar-we-weten-nu-waarom/)

Vandaag moest ik de tussenafleggers à la Roger maken om mijn timing te halen voor varroabestrijding en binnenkort de nieuwe koninginnen in te voeren.

Maar de kast waar ik me zorgen over maak, stelt me weer voor raadsels. Ze hadden ondertussen wel flink wat voedsel gehaald, dus dat is goed, maar van broed was opnieuw weinig sprake, de meeste eitjes van vorige keer zijn weer verdwenen. En een nog veel groter mysterie: een zwermdop en ook een larve in de honingzolder, terwijl er een moerrooster onder staat en de koningin er dus niet kan komen…! Hier heb ik echt wel dringend een second opinion nodig van iemand met ervaring. To be continued dus…

Bon, de tussenaflegger dan maar alleen op kast nr. 1. Zo gaat het: de koningin in de onderbak samen met wat extra bijen. Ze zal daar een nieuw broednest beginnen. Een moerrooster erop en dan de honingzolder, zo kunnen de vliegbijen onverstoord blijven halen en stockeren. Daarbovenop dan aan separator met vliegopening en dan een romp met daarin alle broed. De huisbijen daarin aanwezig zullen op de eendagslarfjes redcellen trekken aangezien ze moerloos zijn. Zondag de onderbak, waarin dus geen broed aanwezig is, met een beetje oxaalzuur behandelen tegen de varroamijt. Honingzolder uiteraard wegnemen dan.

In de broedbak waren weer koninginnendoppen, ik heb ze verwijderd, aangezien we hier hopelijk een koningin van de cursus moerteelt zullen kunnen invoeren. Hieronder enkele stadia van hoe een koninginnelarfje zich tot pop en verder ontwikkeld. Smakelijk!

Of dat vonden mijn kippen tenminste toch…

WP_20160624_16_19_17_Raw