Het mysterie van de twee eieren


Naschrift: De hieronder geschetste vaststellingen zijn atypsich en te kaderen in het licht van de problemen met de waswafels (zie: http://www.dekleinesteen.be/dekleinesteen/2016/07/24/het-gaat-slecht-maar-we-weten-nu-waarom/)

Ik weet het even niet meer. Wat betekent dit?

WP_20160608_20_25_57_Raw

In het midden op de derde rij van onder: twee eitjes in één cel… Dat is echt niet normaal.

Ik dacht direct aan leggende werksters. Dat is als de werksters zelf beginnen eieren te leggen, omdat er geen goed functionerende koningin meer is. Maar ik denk niet dat het dat is: leggende werksters leggen hun eitjes meer aan de rand van de cel (hun lijf is te kort om ze netjes te leggen) en meestal zijn het er meer dan 2 en ook in veel meer cellen.

En ik heb de koningin gezien. Dus die is er nog. Zou er misschien een tweede koningin in het spel zijn? Dat kan ook: dan is er een stille moerwissel gebeurd. Als de bijen vinden dat de oude moer niet meer echt voldoet, dan voorzien ze een nieuwe en enige tijd kunnen de twee naast elkaar in het volk voorkomen. Zou wel eens kunnen: deze koningin doet het volgens mij ook niet zo goed; De vorige keren vond ik er wat weinig eitjes en nu (logisch) weinig gesloten broed. En ze heeft in het verleden ook al veel darren op de wereld gezet. Zou haar spermatheek leeg of bijna leeg zijn? En nu vind ik wel weer veel eitjes, hoe komt dat zo ineens? En heb ik dan een koninginnencel gemist? Zou ook best wel kunnen, ik vond er soms maar één (ook dat is abnormaal weinig en zou kunnen wijzen op een stille moerwissel in aantocht).

Of heb ik echt dikke dikke pech en is de koningin al uitgelegd (wat bevruchte eitjes betreft) en zit ik met een darrenbroedige koningin? Dan kunnen ze haar niet meer vervangen en gaat het volkje ten onder. “Zet er dan gewoon een nieuwe koningin op of geef ze een raam met open broed, dat ze er zelf een nieuwe maken,” hoor ik je al denken. Helaas, bij een darrenbroedige koningin is het einde verhaal: ze accepteren geen nieuwe koningin meer, en ze trekken geen redcellen op. Enige oplossing: de kast wegnemen en de (ondertussen al oude) werksterbijen wat verderop van de ramen slaan zodat ze naar mijn andere kast vliegen om zich er in te bedelen. Of meteen gewoon het hele volk opruimen.

Of heeft ons koninginnetje haar dagje niet en is ze gewoon een paar keer gemist? Ook dat zou erop wijzen dat ze er niet meer zo goed aan toe is.

Dit volkje doet het eigenlijk al de hele tijd wat minder dan het andere, zowel qua voortplanting, als stuifmeel als bouwen als honing, ‘t is allemaal wat weinig volgens mij, maar ik mis ervaring om dat goed te beoordelen. Ik maak me dus wel wat zorgen.

We zullen volgende keer zien, binnen een dikke week opnieuw kastcontrole: vind ik er gesloten werksterbroed, dan is alles prima. Eventueel vind ik er een nieuwe koningin, ook goed. Of de oude is alleen en doet het weer, ook goed voor mij. Maar vind ik er veel gesloten darrenbroed…, ik mag er niet aan denken.

Dan maar snel wat leuke prentjes uit de honingzolder: sommigen gaan wel heel diep in de cel om de honing te deponeren, vind je niet?

WP_20160608_20_16_55_Raw

En kijk eens wat een lange (rode) tong die hebben? Bij het uitnemen van de ramen gingen er een paar cellen honing open, en dat mag niet verloren gaan: oplikken en ergens anders deponeren!

WP_20160608_20_18_49_Raw

En ook leuk nieuws: het schuthuisje met de twee koninginnen en kernvolkjes is uit de kelder en staat mooi onder een afdakje in de tuin. Ze zijn hun raampje al aardig aan het uitbouwen en deze week mogen ze wat vliegen en zelf voedsel halen en maandag, hop!, naar het bevruchtingsstation.

‘t was wel bijna slecht afgelopen: bij één ERK was het vlieggatschijfje een mm te laag gemonteerd, waardoor de opening net te klein was voor de bijen om eruit te kunnen. Toen ze na een halve dag, ondanks de warmte, nog niet buiten gekomen waren (in tegenstelling tot het andere kernvolkje), toch even opengedaan en kon ik dat vaststellen en oplossen. Ik heb ze meteen goed nat gespoten, want ze hadden flinke dorst. Een geluk dat ik thuis was, want anders zouden ze het niet overleefd hebben.

Phoe, bijenboer zijn is echt wel spannend!

WP_20160607_21_45_55_Raw