De imkerij


Bij de Kleine Steen in Erpe staan wij garant voor kwaliteitsvolle honing en ambachtelijke producten op basis van bijenwas, honing en propolis. We imkeren zo natuurlijk en duurzaam mogelijk. Hoe wij dat doen? Door kleinschalig en ambachtelijk te werken, met respect voor de bijen en de natuur.

Midden in de natuur

Onze bijenkasten staan in een rustige en bijvriendelijke omgeving, nl. in onze natuurlijk aangelegde en onderhouden tuin. Onze tuin bevindt zich in een landelijke omgeving en op een boogscheut van natuurgebied.

Mille Fleurs

Onze honing is “mille fleurs”. Wij reizen niet met de bijen naar drachtvelden of monoculturen voor een snelle en hogere opbrengst. Onze kasten blijven gewoon thuis en onze bijen vliegen in een straal van 3 kilometer rond de kasten en daar is het nectaraanbod heel divers. Daarom bieden wij geen monoflorale honing aan, zoals acacia-, koolzaad-, of lindehoning.

Honing recht uit de raat

Onze honing is the real stuff, men spreekt soms van “rauwe” en “koud geslingerde” honing of “slingerhoning”: honing zoals ze zou moeten zijn! Je ervaart bij onze echte imkerhoning dus de ware smaaksensaties van natuurhoning.

In tegenstelling tot commerciële honing wordt onze honing dus nooit verhit, noch fijn gefilterd (wel gezeefd), zodat de gezonde eigenschappen van de honing niet verloren gaan. Onze honing wordt ook niet gemengd met honing van andere standplaatsen of van andere imkers. Elk lot honing van De Kleine Steen is door onze eigen bijen geproduceerd op één en dezelfde standplaats en is op één en hetzelfde moment geoogst. Zo heeft elk lot telkens weer zijn eigen unieke smaak, textuur, aroma en kleur.

Niet het onderste uit de kan

Tijdens het drachtseizoen overleven de bijen uitsluitend op eigen honing en worden ze niet bijgevoederd, zodat er zeker geen suiker in de honing terecht kan komen, ook niet in drachtloze periodes en/of bij slecht vliegweer. Er wordt ook niet laat in de zomer geslingerd, zodat de bijen nog wat tijd krijgen om zelf een zo groot mogelijk deel van hun wintervoorraad aan te vullen, zodat die zo weinig mogelijk bestaat uit de door de mens verstrekte suikers. Niet het onderste uit de kan halen dus.

Hoge kwaliteit, lage kwantiteit

Onze honing is een natuurproduct, rechtstreeks van bij de imker / producent en daarom dus beperkt in hoeveelheid. En dat geldt ook voor onze andere producten. Dus ja: op = op…!