Via Facebook: December 16, 2018 at 10:13PM


Ambachtelijk én professioneel, tijd voor verschil #2 oftewel: wiskunde! (Sorry dit wordt lang en saai, maar je moet weten wat je koopt.)
▶ Heel wat imkers verkopen “propolis”tinctuur zonder vermelding hoeveel propolis erin zit ipv te wegen en te rekenen.
▶ Sommige imkers verkopen propolistinctuur met foute getallen: ze rekenen bv. dat ze 10 gr. propolis in 10 gr alcohol oplossen (50%) maar “vergeten” de onopgeloste rest mee te rekenen, dat kan makkelijk 50-80% zijn van die 10 gram en dan kom je niet op 50% maar op bv. 15 of 20
▶ Andere imkers zetten misschien een “correct” percentage op de fles, maar het is dan wel het alcoholpercentage ipv het propolispercentage, bv. “propolistinctuur 80%”
▶ een aantal imkers verkoopt propolis”tinctuur” met veel water in, ipv pure alcohol. Ze verdunnen de 96 tot 40 graden omdat het dan pas drinkbaar is. Maar zo gaat de concentratie propolis wel heel hard naar beneden en koop je voor de helft (duur) water.
▶ In winkels kan je propolistincturen van hoge concentratie kopen (bv. 50%), maar uit laboproeven blijken die cijfers vaak heel veel lager te liggen, soms gedeeld door 10.
⏩⏩⏩ De ene propolistinctuur is dus lang de andere niet… Die van ons bevat 15% onverhitte propolis en voor de rest 85% alcohol van 96 graden. Simpel, toch?