Geloof nooit een imker die beweert z’n bijen onder controle te hebben! Bijen doen namelijk gewoon hun eigen zin… En geloof de boeken over bijen ook beter niet 😉 Uit dit volk moet zo laat op het jaar alsnog een zwerm zijn gekomen, de eerste die ik effectief kwijt ben trouwens. Nochtans werd 10 dagen geleden alle broed weggenomen (op één varroavangraam na dat vandaag moest weggenomen worden) en 11 dagen geleden alle honing. De zwermneiging moet toen al zo sterk aanwezig geweest zijn dat ze hun plannen ondanks alles hebben doorgezet: de koningin heeft het gebrek aan broed deels gecompenseerd door op 1 of max. 2 dagen anderhalve raamkant (zie foto) te beleggen (dat weten we omdat het broed gesloten is, wat ongeveer 9-10 dagen duurt) en 6 doppen aan te zetten (4 gesloten, wat ook 9-10 dagen duurt). Wij waren er enkele dagen tussenuit, en dus kwam de controle vandaag net te laat. Geen eitjes noch koningin meer te zien en weinig open broed. Mogelijks hangt de zwerm, die meestal zo’n 9 dagen na het beleggen van de doppen vertrekt, dus nog ergens in de buurt… De imker die ze kan scheppen, mag er blij mee zijn: groen 14 is een topmoer. We selecteerden dit volk voor de koninginnenteelt, dus dat wil al wat zeggen 😊… (July 18, 2020 at 07:45PM)Geloof nooit een imker die beweert z’n bijen onder controle te hebben! Bijen doen namelijk gewoon hun eigen zin… En geloof de boeken over bijen ook beter niet 😉
Uit dit volk moet zo laat op het jaar alsnog een zwerm zijn gekomen, de eerste die ik effectief kwijt ben trouwens. Nochtans werd 10 dagen geleden alle broed weggenomen (op één varroavangraam na dat vandaag moest weggenomen worden) en 11 dagen geleden alle honing. De zwermneiging moet toen al zo sterk aanwezig geweest zijn dat ze hun plannen ondanks alles hebben doorgezet: de koningin heeft het gebrek aan broed deels gecompenseerd door op 1 of max. 2 dagen anderhalve raamkant (zie foto) te beleggen (dat weten we omdat het broed gesloten is, wat ongeveer 9-10 dagen duurt) en 6 doppen aan te zetten (4 gesloten, wat ook 9-10 dagen duurt). Wij waren er enkele dagen tussenuit, en dus kwam de controle vandaag net te laat. Geen eitjes noch koningin meer te zien en weinig open broed. Mogelijks hangt de zwerm, die meestal zo’n 9 dagen na het beleggen van de doppen vertrekt, dus nog ergens in de buurt… De imker die ze kan scheppen, mag er blij mee zijn: groen 14 is een topmoer. We selecteerden dit volk voor de koninginnenteelt, dus dat wil al wat zeggen 😊
Bekijk hier het volledige originele bericht

Bericht automatisch gepost op July 18, 2020 at 07:45PM met IFTTT van De Kleine Steen Facebookpagina