Het is zomer, maar de bijen moeten zich nu (verder) goed voorbereiden op de winter, voor het te laat is. Dit bijenvolk voelt dat ze de winter niet gaan doorkomen met hun huidige koningin en dus zijn ze bezig met een ‘stille moerwissel’: terwijl de huidige koningin aanwezig is en blijft leggen, wordt haar dochter geboren. En dat is in deze periode nog zinvol: er zijn voorlopig nog genoeg mannetjes voor de bevruchting, maar het klokje tikt wel: winter’s coming… Ze zullen dan een tijdje naast elkaar werken, tot de definitieve machtsovername door de nieuwe queen. Als imker laten we dit in onze goeie volken graag gebeuren, want het zijn vaak erg goede koninginnen. Maar dit volk was eigenlijk het hele seizoen al ondermaats, dus we hebben de oude koningin weggenomen, deze dop gebroken en hen enkele uurtjes later een queen uit onze kweek gegeven…. (July 19, 2023 at 06:30PM)



Het is zomer, maar de bijen moeten zich nu (verder) goed voorbereiden op de winter, voor het te laat is. Dit bijenvolk voelt dat ze de winter niet gaan doorkomen met hun huidige koningin en dus zijn ze bezig met een ‘stille moerwissel’: terwijl de huidige koningin aanwezig is en blijft leggen, wordt haar dochter geboren. En dat is in deze periode nog zinvol: er zijn voorlopig nog genoeg mannetjes voor de bevruchting, maar het klokje tikt wel: winter’s coming… Ze zullen dan een tijdje naast elkaar werken, tot de definitieve machtsovername door de nieuwe queen.
Als imker laten we dit in onze goeie volken graag gebeuren, want het zijn vaak erg goede koninginnen. Maar dit volk was eigenlijk het hele seizoen al ondermaats, dus we hebben de oude koningin weggenomen, deze dop gebroken en hen enkele uurtjes later een queen uit onze kweek gegeven.
Bekijk hier het volledige originele bericht

Bericht automatisch gepost op July 19, 2023 at 06:30PM met IFTTT van De Kleine Steen Facebookpagina