Om te imkeren heb je heel wat nodig. In principe zou ik quasi alles zelf kunnen maken, tot de kasten toe, maar een haalbare mix tussen kopen en zelf de handen uit de mouwen lijkt me in mijn geval toch de beste optie.
-
-
Dit zelfgemaakte hulpmiddel gebruik ik om de draden te spannen. Het raampje zit zo geklemd dat het niet kan verbuigen als ik de draden hard aanspan.
-
-
Dit hulpmiddel word ook gebruikt om de waswafels in te smelten: de draden steken één mm uit en zorgen er dus voor dat de waswafel door de zwaartekracht op de perfecte diepte insmelt.
-
-
Ik krijg wat hulp bij het insmelten van de waswafels. De transfo die ik gebruik komt uit een oude caravan.
-
-
Ik koos voor Segebergerasten, Duits normaal. Deze kasten van hard piepschuim moeten aan de buitenkant wel geverfd worden. Het standaard groen leek me wat te saai, dus we gaan kleuren mixen.
-
-
Vulblok maken: overschotje isomo aan binnenkant
-
-
En een overschotje geveldoek aan de buitenkant nieten en het vulblok is klaar. Hopelijk bijbestendig…
-
-
Ik ga met gelijke rompen werken, maar ik heb voor elke kast wel een kleine hoogsel. Dit gaan we gebruiken om de dekplank in te leggen, maar er kan ook een separator of bijenuitlaat in. Mits een klein beetje werk besparen we toch wat op de kosten: aluminium latjes invijzen aan de onderkant.
-
-
De latjes leveren een stevig randje op om de dekplank, separator of bijenuitlaat in te leggen.
-
-
De rompen zelf pas ik ook wat aan. Ik kies ervoor om niet met afstandshouders of bledden te werken (noch voor Hofmanramen, zie verder). Hiervoor is dus een DHZ-oplossing nodig. Een aluminium L-profiel aanbrengen (dat door wat multiplex netjes op z’n plaats wordt gehouden).
-
-
Voilà, zo komt de bovenkant van het raam precies gelijk met de bovenkant van de romp. Het voordeeel van niet te werken met de bledden is dat je de ramen gewoon kan verschuiven tijdens de werkzaamheden in de kast. Als je er eentje uithaalt, kan je de rest gewoon verschuiven ipv elk raam te lichten: “bladeren” heet dan dan toepasselijk.
-
-
Maar als je niet met bledden werkt, dan moet je er wel op een andere manier voor zorgen dat de correcte ruimte tussen de ramen is verzekerd: ik schroef hiervoor een alu vijsje op welbepaalde diepte in. Je kant het ook doen met een houten pen, zoals in het bovenste raam. Dit is wat goedkoper dan Hofmanramen en de bijen gaan de ramen ook minder snel aan elkaar vastkitten.
-
-
Zo ziet het er uit als ze in de romp hangen.
-
-
En netjes 11 ramen DN in één romp.
-
-
In elke romp boor ik ook nog een gat, dat bv. later als darrenuitlaat zal dienen.
-
-
Een een dopje in ieder gat zorgt ervoor dat het afsluitbaar is.
-
-
In de hoge bodem zit een bouwsperre, die je hier door de nieuwe gefabriceerde plexi dekplank ziet. De dekplank rust op de aluminium randje in het extra hoogsel, remember?
-
-
Ook een bijenuitlaat wordt in een overschotje multiplex bevestigd, en die kan voor het oogsten van de honing (gingers crossed!) in zo’n hoogseltje worden gelegd.
-
-
Andere kant bijenuitlaat
-
-
De vliegplankjes worden per kast ook gepersonalieerd omdat dit het vervliegen zou tegengaan. Baat het niet dan schaadt het niet 😉
-
-
Een klein hoekje gemaakt om wat imkergerief op te bergen.