Dit product is momenteel niet (meer) te koop.
zomerhoning 2025 – UITVERKOCHT, SORRY!
We hebben wel nog heerlijke lentehoning!
De zomerhoning is zoals de bijen hem bedoeld hebben: gewoon vloeibaar, recht uit de raat. Vloeibare zonnestralen in een potje!
Deze zomerhoning werd door de bijen gemaakt van nectar van o.a. meidoorn, liguster, braam, kastanje, linde, klaver en diverse bloemen, en honingdauw in de periode eind mei – juni – begin juli. De bijen verzamelden deze nectar en honingdauw in een straal van max. 3 km rond onze imkerij in Erpe.
Deze vloeibare honing is ideaal voor gebruik in thee, yoghurt, marinades, granola en andere bereidingen… of gewoon om van te smullen natuurlijk.
Deze zomerhoning blijft door de samenstelling lang vloeibaar, maar alle honing zal op een bepaald moment van nature kristalliseren. Gekristalliseerde honing kan weer vloeibaar gemaakt worden door een tijdje ‘au bain marie’ te verwarmen (max. 35°C!) en te roeren. Wil je het hele jaar door echt vloeibare honing? Potjes die nog niet in gebruik zijn, kan je in de diepvries bewaren om vroegtijdige kristallisatie te voorkomen.
Bewaaradvies: best donker bewaren op kamertemperatuur (18-20°C).
Waarschuwing: honing is niet geschikt voor kinderen jonger dan 1 jaar.
2025: DE SMAAK VAN HET ZONNIGE EN DROGE WEER GEEFT DONKERDERE HONING MET EEN COMPLEXERE SMAAK
Wanneer het langdurig warm en droog is, stokt de nectarflow bij de bloemen en verzamelen de bijen piepkleine druppeltjes “honingdauw” op bladeren van bomen en struiken. Van die zoete vloeistof van op bv. beuk, paplaurier, linde, esdoorn, eik, wilg, kastanje en notelaar maken bijen dus ook honing, en dat vind je voor een deel dus terug in de zomerhoning van dit jaar.
De zomerhoning van deze streek is dit jaar dan ook wat donkerder dan de voorbije jaren, een teken dat er – naast de gebruikelijke bloemenhoning – ook een merkbaar aandeel van die “bladhoning”* in zit.
Dat merkten we al bij het slingeren, dat door de stroperigheid soms wat moeizamer verliep en dat vertaalt zich ook in de smaak, die dit jaar dus iets meer uitgesproken en enigszins complexer is, een honing waarbij het zoete wat minder exclusief op de voorgrond staat, wat wel meer het geval is bij de gewone bloemenhoning. Connaisseurs zullen zeggen dat ze een beetje meer aards van smaak is, met lichte hout-, mout- en karamelachtige tonen. En wij? Wij vinden ze in ieder geval overheerlijk en vieren de smaakverschillen die de natuur ons elk jaar schenkt.
*In de Benelux kan je deze delicatesse niet puur oogsten, maar elders staat het pure spul ook gekend onder bv. de namen woudhoning, fichtenhonig, miellat, of bosboning en worden er voor deze lekkernij gekke prijzen betaald.
Wordt niet verstuurd!
UITVERKOCHT, SORRY!
We hebben wel nog heerlijke lentehoning!
Omdat wij dit jaar 10 jaar imkeren vieren:
hebben we een speciale 10-promo voor de grote honingfans:
10 potten kopen = 10% korting, dus 9 betalen = 10 krijgen!