Tijd om de bijen te bedotten!


Ze hadden het vorige week al aangekondigd: ze willen zwermen. Maar niet met deze imker natuurlijk. Eigenlijk had ik vorige week meteen moeten doen, wat ik pas vandaag kon doen: een tussenaflegger maken. De separator die ik gisteren nog fabriceerde kan ik al meteen inzetten.

Want inderdaad: bij het nakijken van kast nr.1 opnieuw zwermcellen. Tjah, eens zwermneiging hebben, blijven ze proberen. En dan helpt doppen breken maar heel tijdelijk… Maar deze keer was ik dus voorbereid en maakte ik een tussenaflegger.

In feite komt het maken van een tussenaflegger hier op neer: de tweede romp (de broedkamer), waarin de koningin tussen twee moerroosters wordt gehouden, wordt gewisseld met de bovenste romp (de honingzolder). Van beide rompen wordt ook één raam gewisseld: een honingraam komt in de broedkamer en een raam met open broed komt in de honingzolder. En de koningin blijft in de broedkamer, die nu dus vanboven staat. Ik weet niet of je nog kan volgen, maar boven de honingzolder komt een separator (een scheiding in gaas) met een vliegopening naar buiten. Zo staat dus de broedromp helemaal alleen bovenop en gescheiden van de andere rompen. De daarin aanwezige huisbijen blijven netjes binnen en verzorgen verder de koningin en het broed en de vliegbijen vliegen uit en komen onderaan terug binnen.

WP_20160525_14_57_44_Raw

In de bovenste romp verdwijnt de zwermneiging, want er zijn geen vliegbijen meer. Eventueel overgebleven doppen zullen ze zelf vernietigen. En de nodige warmte stijgt uit de onderste rompen op. In die onderste rompen zitten de bijen zonder koningin en zijn ze dus “moerloos”. Het is voor hen alsof de koningin met een zwerm is weggetrokken. Op het raam met open broed zullen ze redcellen trekken om jonge larfjes te doen uitgroeien tot een nieuwe koningin voor hun volk. Zover laten we het niet komen, want binnen 9 dagen breek ik daar alle redcellen en worden de twee volken opnieuw verenigd.

Resultaat: De zwermneiging is weg, geen bijen vertrokken in voor- en nazwerm, de honingproductie stokt niet en de eierleg gaat gewoon door. Toppie toch?!

tussenaflegger

Nog een mooi prentje van het darrenraat, je kan de larfjes een beetje zien op de foto:

WP_20160525_15_07_36_Raw

En ook in kast nr.2 was het van dat: één (1!?) belegde zwermcel (op de foto: opengemaakt, je ziet het larfje een beetje in de brij. Let niet op het raam, ‘t is een oud raam met  gaten). Waarschijnlijk dus binnen een kleine week ook een tussenaflegger maken… Het ziet er naar uit dat ik dus snel nog een separator ga moeten knutselen 😉

WP_20160525_15_05_02_Raw