De imker is terug!


Naschrift: De hieronder geschetste vaststellingen zijn atypsich en te kaderen in het licht van de problemen met de waswafels (zie: http://www.dekleinesteen.be/dekleinesteen/2016/07/24/het-gaat-slecht-maar-we-weten-nu-waarom/)

De bijtjes hebben in de buurt van hun kast 8 dagen lang geen levende mens gezien (en geen dode ook mag ik hopen). Maar nu is de imker terug van reis en is het tijd voor antwoorden op deze vragen:

  • Leeft de nieuwe koningin die ik op de broedaflegger van kast 1 heb gezet?
  • Hoe is het met het onderste deel van die tussenaflegger?
  • En heeft kast 2 het wat naar zijn haar zin met één romp minder?

Wel…, even kijken!

  • Kast 2 doet het weer goed, ze zit goed vol, geen zwermplannen en de koningin lijkt terug wat meer aan de leg te zijn gegaan. Er is ook weer wat stuifmeel in de broedbak rond het broednest, dus dit lijkt de goede kant op te gaan. In de honingzolder is wel nog veel werk. Het weer zit echt niet mee, maar binnen 14 dagen gaan we ze er toch moeten afnemen.
  • De nieuwe koningin leeft nog! Blijkbaar is ze goed aanvaard door haar moerloze volkje! Ze zat nog steeds netjes opgesloten in het kooitje en is goed verzorgd door de werksters die wel vrij in en uit het kooitje konden. Nu is ze weer vrij en kan ze beginnen leggen. Hup hup hup! Het ziet er dus naar uit dat ik drie volkjes ga kunnen inwinteren 🙂
  • Het volkje onderin kast 1 vond ik deze keer wat zwakker, niet zo veel nieuw broed gezien eigenlijk en ook in hun honingzolder is nog veel werk. Opnieuw wel enkele doppen gevonden, dus de zwermstemming is nog niet over (wat echt raar is in een tussenaflegger), tenzij ze natuurlijk een stille moerwissel willen doorvoeren (wat ik hen dan weer belet heb), omdat ze de koningin niet meer voldoende vinden, maar dat zou dan wel weer raar zijn, aangezien die nog maar een jaartje oud is. Afwachten dus maar.
    Het darrenbroed (vangraam voor varroa) heb ik verwijderd en enkele tientallen gesloten cellen ervan nagekeken op varroa, maar geen enkele mijt te zien!

SONY DSC