Oplossingen


Zoals ik al eens tegen mijn kinderen placht te zeggen: “Problemen moet je oplossen.” Dus hup, aan de slag. Roger, van wie ik de volkjes kocht, heeft me dus een aantal ramen gegeven die hij al had uitgeslingerd, waarvoor 1000x dank. Met deze mooi uitgewerkte ramen kunnen de bijtjes direct verder. En dat likje honing dat er nog in zat, zal ze alleen maar deugd doen. Hieronder een fotootje van een gekochte waswafel en erboven een uitgewerkt raam, je ziet mooi het verschil in dikte.

WP_20160725_11_31_41_Raw

Hun originele ramen, ga ik ze teruggeven na het slingeren. Maar de ramen  van Roger, die moesten er meteen in. Op naar de kasten dus!

Kast nummer 2, oftewel de kast op 1 romp, zat goed vol bijen. Ze waren niet zo blij me te zien, maar wat wil je als de imker na het openen van de kast de moerrooster erbovenop laat vallen, dan zijn ze allemaal paraat en slecht gezind. Het broednest was toch nog een paar ramen groot, maar duidelijk van het type hagelschot.

SONY DSC

Deze kregen meteen 4 goeie ramen tussen en naast het broednest. Volgende week zullen we zien of die wel een goed broedpatroon vertonen.

Even in de honingzolder piepen, want de oogst staat voor de deur. Veel zal er waarschijnlijk niet te slingeren zijn, maar wat we hebben, hebben we toch maar.

Zo ziet een mooi bijna verzegeld honingraam eruit, dat wordt smullen!

SONY DSC

 

De andere kast dan, die staat nog in tussenaflegger opstelling. In het bovenste deel zit de nieuwe koningin en die kon nog beschikken over een oud raam en had al op dat ene raampje toch al een redelijk mooi broednestje uitgebouwd. Dat komt dus waarschijnlijk wel goed. Ook zij kreeg nog twee goeie ramen.

SONY DSC

Het onderste deel, dat zag er dan weer niet zo goed uit. De koningin was er nog, maar geen eitjes of larfjes te bespeuren (net als vorige keer, maar nu heb ik echt grondig gekeken), enkel nog een paar (!) celletjes met broed dat op uitlopen staat. Ze is dus al een tijdje gestopt met leggen, nochtans had ze één goed raam ter beschikking. Ze kreeg net als de andere kast 4 nieuwe ramen en hopelijk gaat ze terug aan de leg, maar of ze dat ook zal doen? Ik heb er een beetje mijn twijfels over. Indien niet, dan waren die moerdoppen van de vorige keren, tekenen van een stille moerwissel en wisten de bijen dat hun koningin niet meer voldeed (wat raar is, want ze is nog maar 1 jaar oud). In ieder geval, indien binnen een dag of 10 geen broed, dan gaat die koningin eruit en zal ik de beide delen van de tussenaflegger verenigen met de nieuwe koningin erop.