Honing!


Ondanks de moeilijkheden, hebben de beestjes gedurende de lente en de zomer toch wat (maar niet zo veel) honing verzameld. Vandaag dus slingertijd! Een belangrijke dag voor deze imker, want het is de allereerste.

WP_20160727_14_06_05_Raw

De bijtjes verzegelen de raat als de cel vol zit met (ingedikte) honing. Met een ontzegelvork verwijderen we dus eerst de zegelwas.

6tag_270716-144841

Netjes ver weg van de bijen in de keuken natuurlijk.

En dan de ontzegelde ramen in de slinger en draaien maar.

WP_20160727_14_19_52_Raw

En onderaan de slinger zit een kraantje om het vloeibare goud eruit te laten. Netjes door een dubbele zeef in een speciale voor voeding geschikte emmer.

6tag_270716-151155

Geen idee hoeveel kg we hebben… Dat zien we wel bij het inpotten.

Ziet dat stromen. Wist je dat honing de enige vloeistof is die geen geluid maakt bij het stromen of druppelen? De kraan te lang open laten staan is dus snel gebeurd đŸ˜‰

Volgende stap: de honing laten rijpen. Een dag (of 2) laten staan en het schuim verwijderen (zijn gewoon luchtbellen van het slingeren, maar oogt wat raar). Dan 2 Ă  3 maal daags roeren gedurende een 5-tal dagen tegen het kristalliseren en dan kan ze in potten. Wil je een potje? Nog even geduld…!