Winterbehandeling: oxaalzuur tegen varroa


3 weken geleden hadden we een winterprik, wat het begin inluidde van de broedstop. Na 3 weken (cyclus ei to bij) is al het broed uitgelopen en zitten die vervelende varroa-mijten niet meer onbereikbaar in het gesloten broed, maar op de bijen zelf. Daarom behandelen we 3 weken na de eerste vrieskou en uiterlijk voor de winterzonnewende van 21 december de bijen met oxaalzuur via bedruppeling: 3,5% oxaalzuur op suikerwater 1:1, 5 ml per straatje bijen en maximum 50ml per volk. Hier hebben de bijen weinig last van, maar de varroa-mijten gaan er voor een groot deel aan tenonder. Zo kunnen onze bijen weer parasietvrij starten in het voorjaar.

Ik was aangenaam verrast om de sterkte van de volken te zien. Het ziet er dus goed uit voor het voorjaar. Check maar eens deze foto: best wel druk voor een winterkast.

wp_20161204_12_37_44_pro_li-2

In de twee kasten waaruit niet geslingerd is, zaten de bijen nog niet bovenaan, aangezien er onderaan ook nog genoeg veel voer was. Daar moest dus niet alleen de dekplank af, maar ook een romp om bij de bijen te kunnen. Deze meisjes zaten alleen bovenaan, de tros kwijtgeraakt en aan de kou bezweken. Ze hadden nochtans geprobeerd om elkaar te verwarmen door dicht bijeen te kruipen, maar het was niet genoeg…

wp_20161204_12_42_34_pro_li