Reinigingsvlucht: teken van leven


Vorige vrijdag (en ook vandaag en gisteren) was het behoorlijk warm en konden de bijen dus eindelijk weer eens buiten komen. Aan de vele kakjes te zien op en rond de kasten was het hoognodig. Ja, bijen ontlasten zich enkel buiten de kast, dus in de winter moeten ze het lang ophouden 🙂 We noemen die eerste vlucht na de winter dan ook de ‘reinigingsvlucht’.

Deze imker heeft ook lang moeten wachten (om de bijtjes te zien) en was verheugd vast te stellen dat alle 4 de volken vlogen, wat simpelweg betekent dat ze nog leven, en dat is dus een succes, zeker voor een eerste winter en gezien de waswafelproblematiek…

De meest risicovolle periode is dus achter de rug (het volk overleeft de winter), maar ‘the proof of the pudding is in the eating’: ook de komende maand wordt nog cruciaal want de winterbijen (die zo’n 6 maanden oud zijn) sterven binnenkort massaal af en moeten tijdig vervangen worden door nieuwe bijen, anders klapt de kolonie ineen, en dat is een werkje voor de koningin. Pas in maart halen imkers dus al dan niet opgelucht adem. Duimen maar!

wp_20170202_11_43_00_pro