10 toekomstige koninginnen


We hebben een paar weken met minder weer achter de rug, maar nu is de temperatuur terug wat hoger. Ondanks de regenbuien wordt er druk gevlogen, en komt er eindelijk weer meer nectar binnen dan er onmiddellijk geconsumeerd wordt. Je ruikt de honing in de buurt van kasten opnieuw.

En vandaag was een bijzondere dag: we beginnen voor het eerst aan de koninginnenteelt. Ik heb tien aangezogen larfjes gehaald bij Ronny, die ze gisteren had overgelarfd van zijn P-moer van Norderney. Van één sterk volk had ik twee uur voordien een aflegger gemaakt met de koningin: ik stopte die moer met een raam broed in de nieuwe kast. Verder kreeg ze voor haar verhuis ook nog een stuifmeelraam en een honingraam, dan nog één waswafel en een vulblok, en bijen die ik van enkele ramen had geschud en klaar! Enkel ‘s avonds nog wat bijvoeren met honingwater. Ze kan nu opnieuw beginnen met het opbouwen van een volk. Tegen einde van de zomer zijn die weer volledig op sterkte om in te winteren. Dus de teller staat weer op 6.

De rest van de kast bleef moerloos achter en na twee uur was iedereen op de hoogte dat ze de koningin kwijt waren. Zo’n moerloze kast gaat dan echt bruisen of huilen. Ze zijn dan normaal gezien ook niet meer zo vriendelijk, maar daar had ik met mijn topvriendelijk volkje ondanks de naar onweer riekende lucht geen enkele last van. Ze kregen een extra stuifmeelraam en het teeltraam met de tien larfjes ingehangen. Daarbij een beetje lekker honingdeeg om ze naar het raam te lokken en ‘s avonds ook stimuleren door ze bij te voeren met wat honingwater. Ze gaan die larfjes nu verder verzorgen (zondag even checken in welke mate). En als de doppen dan gesloten zijn na een dag of 5, zal ik ze inkooien, zodat ze veilig kunnen uitlopen zonder elkaar van kant te maken. Benieuwd hoeveel er zullen lukken!