Verse koninginnen


Van de 10 ingehangen larfjes hebben ze er uiteindelijk 8 goed genoeg bevonden om verder te verzorgen. Vorige week waren de doppen gesloten en heb ik ze ingekooid. Dit om te voorkomen dat ze, als ze geboren worden, elkaar doden. Ondertussen zijn ze effectief allemaal geboren en de laatste is geboren voor mijn ogen. Check dit filmpje maar eens:

De koninginnen moesten nu een mini-volkje krijgen om voor hen te zorgen. Dus uit enkele kasten wat jonge bijen afgeslagen in een emmer en dan een grote pollepel bijen in elk kastje. En daarna twee uurtjes laten zoemen (dat doen ze als ze moerloos zijn):

Dan was het tijd om de koninginnen te laten inlopen in de 6 EWK-kastjes (ééntje heb ik niet weerhouden en ééntje mocht in het moerloze volk waarin ze zijn opgekweekt.) De kastjes blijven nu nog drie dagen op kelderarrest om te harmoniseren en dan gaan ze de tuin in. Binnen een dag of vijf zijn de moeren geslachtsrijp en kunnen ze op bruidsvlucht gaan. Binnen een 10-tal dagen is er mogelijks al een eerste broednestje te zien. Wat later zal het dan tijd zijn om van onze bestaande volken kleine volkjes af te splitsen, afleggers genaamd, en krijgen de nieuwe koninginnen zo hun definitieve bestemming. Dat is het plan althans, er kan onderweg nog veel misgaan, maar we duimen.

En ook gisteren kreeg ik een oproep voor een hommelnestje  dat op een vervelende plaats hing. Van deze lieve mensen mochten de hommeltjes in de tuin blijven, dus heb ik ze ‘s avonds een paar meter verder een nieuw plekje gegeven. Fijn dat de beestjes gered konden worden en niet vernietigd.