De doorbraak in deze zoektocht kwam er door de methode Tom Vranken te gebruiken, ook wel eens de verhuismethode of wiekpotmethode 2.0 genoemd: in plaats van te wachten tot de Aziatische op de wiekpotten komen, vang je gewoon een hoornaar (bv. in de klimop of aan de bijenkast) en je zet hem zelf op een wiekpot. Je geeft ze meteen ook een kleurtje. Als ze drinkt, dan zal ze van dan af steeds terugkomen. Pakken tijd bespaard dus en zo krijg je snel een eerste vliegrichting en een eerste idee over de afstand (timing). Na enkele keren kijken, kan deze hoornaar je op die plaats niks meer leren, dus vang je deze hoornaar opnieuw en je zet haar op een pot 100 tot 200m verder in de eerder geobserveerde vliegrichting. Eerst zal ze terug naar de originele plaats komen, maar na enkele keren zal ze niet meer naar de eerste pot terugvliegen, maar wordt ze honkvast op de nieuw geplaatste pot. Dit herhalen en zo telkens dichter bij het nest komen. In dit geval werden twee exemplaren gevangen op de paarse ster, verhuisd naar de beter observeerbare gele ster en daarna naar de groene ster. Vanaf de groene ster, zag ik na enkele keren de hoornaar achter de bomen een bocht maken richting een grote boom. Even daar gaan kijken en ja, daar was het nest te zien. Zo kan je dus met één hoornaar de locatie van het nest vinden :-)… (September 26, 2022 at 12:44PM)De doorbraak in deze zoektocht kwam er door de methode Tom Vranken te gebruiken, ook wel eens de verhuismethode of wiekpotmethode 2.0 genoemd: in plaats van te wachten tot de Aziatische op de wiekpotten komen, vang je gewoon een hoornaar (bv. in de klimop of aan de bijenkast) en je zet hem zelf op een wiekpot. Je geeft ze meteen ook een kleurtje. Als ze drinkt, dan zal ze van dan af steeds terugkomen. Pakken tijd bespaard dus en zo krijg je snel een eerste vliegrichting en een eerste idee over de afstand (timing). Na enkele keren kijken, kan deze hoornaar je op die plaats niks meer leren, dus vang je deze hoornaar opnieuw en je zet haar op een pot 100 tot 200m verder in de eerder geobserveerde vliegrichting. Eerst zal ze terug naar de originele plaats komen, maar na enkele keren zal ze niet meer naar de eerste pot terugvliegen, maar wordt ze honkvast op de nieuw geplaatste pot. Dit herhalen en zo telkens dichter bij het nest komen. In dit geval werden twee exemplaren gevangen op de paarse ster, verhuisd naar de beter observeerbare gele ster en daarna naar de groene ster. Vanaf de groene ster, zag ik na enkele keren de hoornaar achter de bomen een bocht maken richting een grote boom. Even daar gaan kijken en ja, daar was het nest te zien. Zo kan je dus met één hoornaar de locatie van het nest vinden 🙂
Bekijk hier het volledige originele bericht

Bericht automatisch gepost op September 26, 2022 at 12:44PM met IFTTT van De Kleine Steen Facebookpagina