Te veel honing?


Naschrift: De hieronder geschetste vaststellingen zijn atypsich en te kaderen in het licht van de problemen met de waswafels (zie: http://www.dekleinesteen.be/dekleinesteen/2016/07/24/het-gaat-slecht-maar-we-weten-nu-waarom/)

Gisteren nog eens de kasten gecontroleerd. Vorige keer had ik de kast die al op twee rompen zat, nauwelijks bekeken, maar ik had toen wel gemerkt dat er precies toch al veel honing in zat. Ik heb ondertussen beide bakken grondig bekeken, en er zit echt wel veel honing in. Te veel? Ja, misschien wel: de bijen brengen maar nectar binnen en ze stockeren het overal waar het maar kan, zelfs in raten die nog niet helemaal zijn uitgebouwd,… De bouwers kunnen met andere woorden niet volgen. Er waren ook weinig eitjes en er was ook weinig open broed te zien. Nu zal ze met het slechte weer in de voorbije periode wel wat minder gelegd hebben, maar het lijkt me dat de koningin nu in de betere periode nauwelijks plaats vindt om eitjes te deponeren, want de werksters steken alles maar vol met honing.

Dit volkje doet het duidelijk niet volgens het boekje. De bijen hebben duidelijk niet dezelfde cursus gevolgd als ik…!

Ik vroeg online advies aan enkele imkers en bleek dat er nog enkelen met dit “probleem” zaten, maar er kwam maar van één imker advies en dat was wat ik gisteren al intuïtief wou doen: gewoon een extra bak opzetten en daar de honingramen al naartoe verhuizen. Deze honingzolder was normaal maar voorzien voor binnen een paar weken, maar ik heb dit vanmorgen gedaan. Ik heb de koningin meteen ook in de middelste bak tussen twee koninginnenroosters gezet, aangezien ik de methode Renson ga volgen. Geen idee of ik er goed aan heb gedaan om nu al een extra romp te geven, zeker niet als ik denk aan het weer dat minder wordt, maar we zullen wel zien zeker…?

Dat wordt dus al een hele toren en misschien toch al lentehoning voor deze imker?

WP_20160510_09_47_06_Raw