Van ei tot bij


In dit seizoen zou de koningin druk bezig moeten zijn met eitjes leggen. Het volkje moet immers groeien en de haalbijen verslijten nu snel. Maar hoe zit dat eigenlijk?

Het begint allemaal met een (bevrucht) eitje dat in een cel op de raat wordt gelegd en voor een werkster duurt het 21 dagen. Het door de koningin gelegde eitje groeit na 3 dagen uit tot een larve. De larve voedt zich met de koninginnenbrij die de werksterbijen in de cel stoppen. Zes dagen later wordt het celletje gesloten door de werksters en wordt de larve een pop. Een 12 dagen later knabbeltje het nieuwe bijtje zich een weg door het dekseltje en verschijnt het nieuwe werksterbijtje, dat trouwens meteen aan de slag gaat.

In het hoogseizoen legt de koningin zo’n 2000 bijen per dag…!

eibij

Mooi, maar ook beetje griezelig filmpje: