RIP blauw 39 en nieuwe bewoners


Quick update:

Kast nr.1 voor de derde keer op rij geen eitjes te zien, noch larfjes, maar wel weer één moerdop. Ik denk een stille moerwissel op til.

+

Kastje nr. 3 (5-ramer): de jonge koningin doet het redelijk goed, maar volkje is heel klein (was eigenlijk al te klein als broedaflegger) en ze hebben het moeilijk zich te verdedigen tegen rovers.

=

Het einde van de koningin blauw 39 en de vereniging van de beide volkjes onder de jonge koningin, middels de krantenmethode (de twee kasten op elkaar met een krant ertussen, die ze dan zullen wegknabbelen). Hopelijk verloopt dit probleemloos.

WP_20160804_21_38_06_Raw

Hier is ze dan blauw 39 voor de laatste keer. Hopelijk een goede beslissing, voelt toch een beetje als je geld gewoon weggooien, maar het hoort ook bij het imkeren.

WP_20160804_22_18_24_Raw

En dit is wat er nog rest na je weet wel…

Kast nr.2 dan, daar weer heel wat eitjes, maar nog steeds geen gesloten broed, wat ik wel verwacht had te zien op de gekregen uitgewerkte ramen. Ook aan de nieuwe ramen die ze moesten bouwen was nog niet veel te zien. Ze worden nochtans verwend met lekker voederdeeg. Had veel meer verwacht. Volk is sterk, dus misschien komt het nog. Afwachten maar.

En ondertussen zijn er ook twee nieuwe volken op de Kleine Steen. Ze zijn niet van de liefste, geen pretje om aan te werken. Heb al wat steken gekregen. Gelukkig heb ik beide ongemerkte koninginnen al kunnen vinden (wat evengoed niet was gelukt, want dat is toch wel de spreekwoordelijke “speld in hooiberg”) en opgesloten in een Scalvini-kooitje. Op die manier zal er van die koninginnen geen broed meer uitkomen, maar voelen de volkjes zich niet moerloos. Binnen een dag of 14 gaan we die moeren ook doodnijpen en dan zijn de volkjes “hopeloos moerloos”: ze hebben dan geen enkele mogelijkheid om zelf nog een nieuwe koningin op te kweken. Ik zorg dan natuurlijk voor nieuwe, lieve, vriendelijke koninginnetjes die nieuwe, lieve, vriendelijke bijtjes zullen produceren en een paar weken later zijn al de nakomelingen van de oude moer al in de bijenhemel en zijn de volkjes weer net zoals we ze hebben willen. Klinkt als een goed plan, niet?