Het eerste stuifmeel: de lente kondigt zich aan


Als de bijen stuifmeel binnenbrengen, kan je ervan uitgaan dat ze broed te verzorgen hebben, wat dus een goed teken is. Vandaag was het 7 °C, maar het zonnetje deed het warmer aanvoelen. Op twee kasten scheen de zon, dus die bijen werden naar buiten gelokt. En voorwaar de bijen van de Kleine Steen gingen naarstig water en pollen halen! Momenteel zijn de eerste pollen te vinden, vooral op wilgen en hazelaar., maar ook sneeuwklokjes en krokussen zijn aan het einde van de winter een belangrijke leverancier van stuifmeel.

Naarmate de winter vordert, krimpt het broednest drastisch, en in de loop van december is er zelfs een broedloze periode. Maar na de winterzonnewende begint de koningin weer langzaam aan het opbouwen van een broednest. Eind december, begin januari merken wij misschien nog niet dat de dagen langer worden, maar de bijen wel, die weten als eerste dat het tij is gekeerd en ze hebben daar geen kalender voor nodig en ze hoeven er zelf niet voor buiten te kijken.

Men heeft eens een proef gedaan en enkele bijenkasten in een donkere koelcel gezet in de winter. Zonder dat ze het zonlicht konden zien of de buitentemperatuur konden voelen, werkte de biologische klok van de bijen nog perfect: eind december begon de koningin weer te leggen en het broednest groeide gestaag, parallel aan dat van de volken die wel in openlucht stonden. Onwaarschijnlijke wezens, die bijen!